miercuri, 15 aprilie 2015

Un cățel și o pisică sau mai mulți căței

De fiecare dată un cățel într-o casă este un motiv de veselie și o joacă. Bineînțeles că vine la pachet și un set de responsabilități și reguli. Despre o parte dintre reguli vom vorbi în rândurile ce urmează, și mă voi referi la un caz concret -

Bronco este primul dintre puiuți care a ajuns la stăpânii lui. Este destul de diferit de frățiorii lui, fiind un pic prea curajos și independent pentru vârsta lui (2 luni are în poza de mai sus). În familia lui existau deja 2 câini (masculi) și un motan, care stabiliseră de ceva vreme ierarhiile și împărțiseră teritoriile.

E timpul ca Bronco să învețe că trebuie să îi respecte pe ceilalți.
Cei 2 căței aparțin raselor Bichon Maltese și Malinois, cu vârste de 7 respectiv 2 ani.
Primul dintre ei are o greutate de aproximativ 4 kilograme iar Bronco 11 kilograme.
Puiul îl consideră un partener de joacă egal lui, și nu realizează că Bichon-ul este fragil, iar lăbuțele și colțișorii lui ascuțiți îl pot răni. Nici blănița nu e la fel de groasă ca a lui...
Aici intervin stăpânii și corectează puiul ori de câte ori acesta zgârâie sau mușcă. Dacă împunsul cu degetul împreună cu comanda "nu e voie!" nu sunt suficiente, se pune lesa și se trage de aceasta ori de câte ori puiul are un comportament nedorit, asociind comanda "nu e voie!"
Dacă primul cățel este docil și neagresiv, cu cel de al doilea Bronco va avea de negociat intens în următoarele luni, urmând să împartă o curte și un țarc la un moment dat...
Este mai ușor să înveți un pui un comportament dorit decât să dezveți un câine adult un comportament însușit (nu imposibil, dar mai dificil!).
Ca și în cazul Bichon-ului, cățelul Akita are tendința de a se juca în modul său necontrolat, urcându-se pe spatele Malinois-ului, mușcându-l de urechi, de picioare... Norocul său că stăpânii au pus botniță Malinois-ului, acesta având aproximativ 35 de kilograme și fiind energic, agil, agresiv... Cu toate astea, Bronco trebuie corectat exact în același mod în care este corectat când îl chinuie pe fragilul Bichon.
Trebuie corectat ori de câte ori devine agresiv sau neascultător.



Curând Bronco va avea greutatea Malinois-ului, și mai apoi îl va depăși cu aproape încă o dată greutatea lui. 
Micul Akita American va deveni peste 6 luni puternic, dominant și independent, DAR își va asculta stăpânii și le va respecta și pe celelalte suflete din preajma sa.
Personal am rețineri în ceea ce privește coabitarea celor 2 într-un țarc comun, mai ales că țarcul a fost inițial exclusiv al Malinois-ului. Fiind ambii masculi, cred că va avea fiecare tendința de a-l supune pe celălalt. Timpul probabil va lămuri acest detaliu.

Motanul nu are nevoie de nici un ajutor pentru a se impune față de cățel. Dacă ar fi vorba de pisoi pui, ar fi necesară o perioadă de acomodare și apoi de una de socializare, în care cățelul ar fi pus să aibă răbdare, să fie atent cu pisoiul. În același timp, e important ca pisoiul să nu fie impulsiv sau agresiv. Năsucul câinelui este foarte sensibil, iar o zgârietură l-ar face pe acesta să-și manifeste agresivitatea.

Se știe deja că un Akita veritabil va iubi întreaga familie, dar va fi total supus doar unui singur stăpân. 
Fiecare dintre membrii familiei trebuie să fie fermi față de regulile și limitele puiului.
Noi ne-am corectat câinii de fiecare dată când și-au manifestat agresivitatea (mârâit, lătrat, privirea fixă etc).

Voi posta în încheiere două filmulețe cu modul în care poate fi disciplinat un cățel Akita American. Bronco va participa la show-uri canine, așa că va trebui să fie echilibrat, tolerant și ascultător. :)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu